Speakers

jacquiBanaszynski

Jacqui Banaszynski

Knight Chair in Editing at the Missouri School of Journalism

Jacqui Banaszynski este un reporter câștigător al premiului Pulitzer, cavaler al jurnalismului la Școala de Jurnalism din Missouri și conferențiar oaspete la facultatea Institutului Poynter. Ea a lucrat ca reporter și editor timp de peste 30 de ani, cel mai recent ca Managing Editor asociat la The Seattle Times.
A călătorit pe toate cele șapte continente, inclusiv în Antarctica. În portofoliul ei intră concursuri de frumusețe, papi, SIDA, Jocurile Olimpice, expediții cu sănii trase de câini și tabere de refugiați.

Finalistă pentru premiul Pulitzer 1986 în reportajul internațional despre foametea din Etiopia. În timp ce lucra la St. Paul Pioneer Press, ciclul SIDA în Heartland – un aspect intim al vieții și morții unui cuplu de fermieri gay - a câștigat Premiul Pulitzer 1988 pentru „feature writing”.
Jacqui a publicat mai multe proiecte premiate și conduce ateliere de lucru pentru redactori și reporteri din întreaga lume. Aceasta este a treia vizită a ei în România.

"Poveștile sunt rugăciunile noastre. Scrie-le și publică-le cu respectul cuvenit. Poveștile sunt parabole. Scrie-le, publică-le și spune poveștile tale cu înțeles. Poveștile sunt istorie. Scrie-le, publică-le și spune poveștile tale cu exactitate, înțelegere și context și cu un devotament neclintit față de adevăr. Poveștile sunt muzică. Scrie-le, publică-le și spune poveștile tale cu ritm, flux și măsură. Poveștile sunt sufletul nostru. Spune-le ca și cum ar fi tot ce contează."

alexTizon

Alex Tizon

Pulitzer Prize-winning journalist and faculty member at the University of Oregon

Alex Tizon este jurnalist câștigător al premiului Pulitzer și profesor la Universitatea din Oregon. El a fost scriitor la The Seattle Times timp îndelungat și colaborator la Newsweek, 60 de minute și revista Sierra. Prima sa carte, Micul om mare, este programată pentru lansare în toamna anului 2012.
Povestirile sale au dezvăluit aspecte ale unora dintre cele mai importante știri și evenimente din ultima vreme, inclusiv atacurile din 11 septembrie, războiul din Irak și uraganul Katrina. El a scris schițe biografice pentru șefi de stat, activiști, criminali și poeți. Reportajul l-a mânat prin toate colțurile Statelor Unite, Canada, China, Indonezia, Singapore, Filipine și Oceanul Arctic.
Tizon a fost profesor oaspete în mod regulat la Institutul Poynter timp de zece ani. Prelegerile sale de la Conferința de jurnalism narativ Nieman de la Harvard au fost antologate într-o carte, A spune povești adevărate.
Tizon a câștigat o diplomă de student în științe politice la Universitatea din Oregon și o diplomă de absolvent în Comunicații la Stanford. Revista Filipinas l-a nominalizat printre cei mai notabili 100 de americani filipinezi ai secolului 20.
Aceasta este a doua lui vizită în România.

"Fiecare poveste are un protagonist care vrea ceva și care trebuie să treacă printr-o serie de obstacole pentru a le obține. Orice poveste bună și orice biografie mare este o căutare. Căutarea poate fi simplă: să scape de plictiseală, să obțină fata, să câștige bani, să se salveze pe sine, să răzbune ceva. [...] Undeva în desișul greutăților personajului și al dorințelor lui este povestea ta."

sorinaBota

Sorina Bota

Autoarea proiectului “Poveștile Orașului”

Sorina Bota este  autoarea proiectului "Poveștile orașului" și inițiatoarea documentarului "Povești din Transilvania". Deși și-a început cariera în sănătate,  nu s-a regăsit în sistem, aşa că a ales un alt drum: jurnalismul. Sorina Bota este cel mai premiat jurnalist mureşean la concursurile naţionale de presă. S-a remarcat prin campaniile de presă pe care le-a iniţiat. A luptat pentru salvarea monumentelor istorice, a pledat pentru înfiinţarea unui centru de excelenţă la Tîrgu-Mureş și s-a implicat în campanii de marketing politic.

În urmă cu doi ani a lansat prima carte din cadrul proiectului "Poveștile orașului", carte dedicată orașului Tîrgu Mureș. Anul acesta a avut loc lansarea celei de-a doua cărți din cadrul proiectului, "Poveştile oraşului Sibiu” .

Sorina Bota vine la Storytelling Top Day 2012 să vorbească despre cum să spui povești care să capteze atenția publicului și să ne prezinte cel de-al doilea episod din cadrul documentarului "Povești din Transilvania" .

 

© topDAY 2012